Utile

Lasere rotative
 

Cum funcţionează laserele rotative?

Laserele rotative sunt folosite în interior pentru a lansa la un unghi de 360° un fascicul, în plan vertical sau orizontal, sau în spaţii deschise alături de un receptor laser pentru a stabili cu exactitate gradul de excavare, atât pentru săpături cât şi pentru construcţii. Un laser rotativ poate face manual nivelarea cu ajutorul unei bule de aer sau automat folosind un pendul autonivelant sau circuite electronice.

 

Modalitatea de nivelare

 

Lungimea de undă

De obicei culoarea laserului este roşu sau verde. Cum lungimea de undă a culorii verde este mai aprope de cea a spectrului vizibil, ea este mai uşor de distins de către ochiul uman. Cu toate acestea, indiferent de culoare, la lucrul în exterior este nevoie de un receptor laser.

 

Intensitatea fascicului

Este determinată de puterea laserului. Există 2 clase de intensitate: laserele din clasă I şi II au putere joasă, variind de la 0.4 mw la 1mw. De obicei, laserele sunt din clasă III A, a cărei putere este cuprinsă între 1mw şi 5mw. Acestea nu implică pericole pentru vedere dacă accidental priviţi direct în fasciul, însă nu este recomandata expunerea de lungă durată. Cu cât laserul este mai apropae de 5mw, cu atât este mai strălucitor şi mai scump. Clasă III B defineşte laserele cu o putere ce variază de la 5 mw la 500mw şi necesită măsuri de protecţie. Laserele de clasă IV au puteri mari, peste 500mw şi sunt periculoase pentru vedere. De obicei, acestea nu sunt folosite la dispozitivele de nivelare.

 

Precizia

Precizia laserelor rotative variază de la 1.6 mm la 3.2 mm pe distante de la 30 m la 15 m. Deşi o nivela cu bulă de aer oferă o precizie mai bună, ea nu poate acoperi distante aşa mari cum face un laser rotativ.

 

Domeniul de lucru al laserului

Domeniul de lucru reprezintă rază maximă pe care o poate acoperi laserul la o rotaţie. Raza poate ajunge până la 600 m când se foloseşte receptorul adecvat.

 

Cum alegeti laserul rotativ potrivit?

Cel mai important aspect la alegerea unui laser este să vă stabiliţi cu exactitate unde şi cum va fi folosit, precum şi ce aspecte legate de utilizarea lui implică proiectul pe care îl începeţi.

Funcţia de autonivelare este un element esenţial la care să va uitaţi în momentul în care căutaţi un laser rotativ. Calibrarea acestuia, afară, în condiţii meteo din cele mai diverse şi grad de luminozitate variabil, se poate dovedi nu foarte practică. Utilizând un laser rotativ cu funcţie de autonivelare, tot ceea ce trebuie să faceţi este să aşezaţi dispozitivul pe stativ şi să îl puneţi în funcţiune. Este important să alegeţi un laser rotativ cu un domeniu autonivelant de circa 5 grade. Dispozitivul va corecta automat orice fluctuaţie datorată perturbaţiilor extern (vibraţii) astfel încât măsuratorile să se facă în mod continuu.

Echipamentul trebuie să fie prevăzut cu o alertă audio ca echipamentul a ieşit din parametri în care l-aţi setat. Această funcţie îşi dovedeşte importanţa atunci când nu sunteţi lângă apărat şi doriţi să nu faceţi drumuri inutile ca să verificaţi dacă măsuratorile decurg corect.

Trebuie avut în vedere domeniul de lucru al aparatului. Laserele rotative cele mai simple operează la circa 150 m distanţă. Acurateţea poate varia de la model la model, chiar dacă au acelaşi domeniu. De aceea este recomandat să aveţi în vedere şi precizia aparatului în funcţie de distanţă.

De asemenea, este important ca dispozitivul să vă fie livrat cu o geantă sau o husă potrivită. Chiar dacă sunt proiectate pentru lucrul pe şantier, laserele rotative sunt echipamente sensibile şi trebuie protejate corespunzător atunci când nu se lucrează cu ele. A păstra totul în compartimente special proiectate pentru modelul dumneavoastră de laser va asigură că în timpul transportului nicio componentă nu va suferi niciun fel de prejudiciu.

 

Link-uri utile despre lasere roative, nivele cu laser, unitati si standarde de masura:

Powered By OpenCart
www.masoara-bine.ro © 2019